Απέραντη χωματερή το δάσος του Σέιχ Σου

Απέραντη χωματερή το δάσος του Σέιχ Σου

Αρ. Πρωτ. 15734/04.05.2011

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Σε μια απέραντη χωματερή έχει μετατραπεί το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου. Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης του είναι απογοητευτική. Μπάζα, απορρίμματα πάσης φύσεως, παλαιά και φθαρμένα αντικείμενα, συνθέτουν την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, που έχει απομείνει στην πόλη. Η τραγική αυτή κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, εν όψει μάλιστα και της αντιπυρικής περιόδου. Οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν να παρέμβουν, καθώς δεν έχουν πιστώσεις, προσωπικό και μέσα.

Η φύλαξη του δάσους είναι ανεπαρκής, αφού μόλις τρεις είναι οι δασοφύλακες, ένας για το περιαστικό δάσος, ένας για το δάσος Χορτιάτη και ένας για την περιοχή Ασβεστοχωρίου-Φιλύρου-Εξοχής. Οι τρεις αυτοί υπάλληλοι, αναγκάζονται να φυλάξουν μια έκταση 30.000 στρεμμάτων και μάλιστα πεζοί, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων για να κινηθούν τα υπηρεσιακά οχήματα. Το δάσος είναι απροστάτευτο, οι πιστώσεις είναι ελάχιστες και οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, έτσι ώστε η αντιπυρική περίοδος που ξεκινά να μην συνοδευτεί με δυσάρεστα φαινόμενα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δύναμη του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου και να προφυλαχθεί επαρκώς η έκτασή του;

Απάντηση Υπουργείου